Miroslav Semecký

Na Václavském náměstí v Praze byl během demonstrace fyzicky napaden člověk. Média mlčí.

11. 05. 2018 2:08:52
Náhoda nebo cílená provokace? I tak by se dal popsat včerejší protest. Poklidnou demonstraci v samém centru Prahy narušila spanilá jízda kolony vozidel, ověšených vlajkami SSSR a Ruska. Došlo i na napadení a trestní oznámení.

(9.5.2018)

Ke zcela nepochopitelnému kroku se odhodlala pražská policie, když povolila průjezd koloně vozidel pokrytých vlajkami bývalé SSSR, Ruska a nápisy v azbuce, poklidnou demonstrací s názvem Babiši odstupte! Obětí totality už bylo dost, nepřipusťme další!

Behěm onoho průjezdu atmosféra značně zhoustla a přítomní protestující se vrhli na ,,ruskou" kolonu jako vosy na zmrzlinu. Během chvíle byla většina vozů očesána doslova jako vánoční stromeček.

Pokud čtěte pozorně, jistě vám neuniklo, že jsem ke slovíčku "ruskou" přidal uvozovky. Nikdo totiž přesně neví, odkud pochází oni řidiči s kamennou tváří. Našli se i tací, kteří tvrdí, že celá akce byla jen dobře promyšlenou provokací, jinak poklidné demonstrace. Na místě zasahovalo také několik členů antikonfliktního týmu pražské policie. Leč o těžkooděncích si v tomto případě mohl nechat, protestu přítomný, človek jen zdát. Přítomní policisté se alespoň snažili, viditelně zaskočeni vzniklou situací, zamezit vzniku škod na projíždějících automobilech. Nutno podotknout, že veškeré pevné části vozidel, zůstaly netknuty.

,,Viděl jsem to na vlastní oči policajti šli špíš po nás" (Komentář jednoho účastníka onoho protestu.)

Vzduchem létaly vlajky, ulomené tyče a vůbec vše co bylo ,,ruské" a barevně se nehodilo do přítomného průvodu.

Celá situace začínala eskalovat a došlo i na verbální urážky projíždějících řidičů.

Drsný Harry Made in Russia?

Vzniklou situaci nevydržel řidič tmavé škodovky s Pražskou espézetkou. Ze svého místa řidiče vystoupil a následně fyzicky napadl jednoho z přítomných protestujících.

Policie v tomto případě naštěstí reagovala rychle a výtržníka zpacifikovala.

Následoval ovšem těžko pochopitelný krok, kdy policie doprovodila onoho hříšníka zpět k jeho škodovce a doslova ho vtlačila dovnitř.

Následně mu bylo dovoleno místo opustit a to i přesto, že svým jednáním viditelně porušil zákon.

Zákon v takovém případě praví, že ,,kdo se dopustí veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že napadne jiného, hanobí hrob, historickou nebo kulturní památku, anebo hrubým způsobem ruší přípravu, průběh nebo zakončení organizovaného sportovního utkání, shromáždění nebo obřadu lidí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta."

,,Až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin jako člen organizované skupiny."

Zákon zde hovoří zcela jasně v neprospěch řidiče onoho tmavého vozu.

Trestní oznámení.

Po pečlivém zvážení celé situace jsem se rozhodl, že na onoho řidiče podám trestní oznámení. Doufám, že policie celou věc důkladně prošetří, protože není možné tolerovat jakékoliv fyzické násilí vedené proti jakékoliv osobě.

Pro ostatní je to připomínka, že se k sobě malé chovat slušně. Uvědomme si, že se nepíše rok 1968, ale žijeme v roce 2018. Respektujme se navzájem. A ať to celé vypadá sebehůř, stále ještě žijeme v demokratickém státě, kde pro násilí v jakémkoliv podobě prostě není místo.

Dokud toto nebudeme respektovat, snižujeme se na úroveň opic, nebo chcete-li na úroveň okupantů.

Video k vidění zde. (Při jeho sledování vám přeji pevné nervy.)

Vyjádření tiskového odboru PČR:

Dobrý den,

situací se již zabýváme a v případě, že jste podal oznámení, tak budete o jeho výsledku vyrozuměn.

Dovolte mi uvést na pravou míru tvrzení, že vozidla do někoho najížděla. Když vozidla na Václavské náměstí přijížděla, tak účastníci shromáždění stáli v prostoru pod sochou svatého Václava, tedy mimo komunikaci. Poté co vozidla najela na jejich úroveň, tak demonstranti vstoupili do silnice a začali je blokovat. Tedy vozidla do nikoho nenajela. Celou tuto situaci máme zachycenou na kamerových záznamech a v případě jakýchkoliv stížností toto tvrzení můžeme bezpečně doložit.

Mohu Vás ujistit, že policie žádnou konfrontační situaci ani provokaci nepřipravila a jedná se tedy o nesmyslné spekulace. Naopak policisté dělali vše proto, aby nedošlo k eskalaci vyhrocené situace.

Tento email berte jako odpověď na Vaše oba emailové dotazy.

S pozdravem

por. Bc. Jan Daněk
tiskový mluvčí

(MS)

Autor: Miroslav Semecký | karma: 32.76 | přečteno: 7729 ×
Poslední články autora