Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zásadní problém je také to, že nelze zabránit tomu, aby osoba A dala peníze pro osobu C osobě B, která se bude prezentovat jako dárce. Osoba A tedy zůstane skryta. Snahu skutečného dárce skrýt, anebo vytvořit dojem, že existuje více na sobě nezávislých sponzorů vidíme právě na těch různých nadacích: Mívají různé názvy, různé personální obsazení, ale stejného kmenového sponzora.

0 0
možnosti

J62a68n 20P43a17v18l58í33k

16. 10. 2019 12:13

Rádoby investigativní článek, nicméně o ničem. Není jasné, co je nezvyklého na tom, že nějaký subjekt změní adresu z Václavského náměstí do ulice na Příkopech. Podezřelost daru NFČP ve prospěch Hlídacího psa tkví podle autora v tom, že jednatelé fondu podpořili hnutí Ano nebo SPOZ jiným finančním darem. Jakou to má souvislost autor netuší, přesto píše "investigativní" článek. Každá nadace získává prostředky z darů, které následně rozděluje subjektům, které má v úmyslu podporovat. V předmětu činnosti NFČP je mimo jiné podpora nezávislé žurnalistiky, dar Hlídacímu psovi je přesně za tímto účelem. Od koho byly ty peníze získány, autor nezjistil, nicméně se mu to zdá podezřelé, proč, netuší zřejmě ani on sám. Pro příště doporučuji napřed si zjistit odpovědi na vzniklé otázky, a pak teprve psát článek, bude-li po zodpovězení těch otázek ještě o čem informovat.

1 3
možnosti
Foto

Získat odpovědi na vzniklé otázky je nemožné! Když není možné dohledat výroční zprávu, tak jak jí mám asi najít? Nějaký nápad? Vy ho možná máte. Já nikoliv

2 0
možnosti

Z uvedených skutečností je možné vydedukovat pouze tolik, že Nadační fond českých průmyslníků je toliko prostředníkem, přes kterého se něčí peníze dostávají buď přímo politickým stranám, nebo médiím v podobě sponzorských darů.

Nadační fond českých průmyslníků tedy není firmou A, která má vlastní zisky a z těch někoho sponzoruje, nebo podnikatelem B, který či ní to samé.

Zásadní otázkou tedy zůstává, kdo konkrétně posílá peníze do Nadačního fondu českých průmyslníků a čí konkrétně jsou tedy ty dva miliony pro Hlídacího psa a statisícové částky pro ANO či SPOZ. Bez odpovězení těchto otázek se nepohneme za hranici spekulací.

Obecně je možné říci, že opravdu velcí "průmyslníci" jako je třeba pan Bakala si zajišťují sponzorskými dary sponzoru z více stran politického spektra, ostatně Schwarzenbergův výrok "Od ČEZu brali všichni" vstoupil do dějin. Podstatné je, že dary v zásadní výši míří vždy konkrétním směrem.

Ne, sponzor nějakého "Ústavu nezávislé žurnalistiky" samozřejmě nepotřebuje přímo diktovat, co mají psát. Buď tam má svého člověka, anebo prostě ví, že jsou tam lidé takového založení, kteří budou psát tak, jak to odpovídá sponzorovým záměrům.

4 0
možnosti
Foto

Kdo konkrétně ty peníze posílá, je správná otázka. Kdo má zájem na tom, aby Hlídací pes fungoval?

2 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 24,22
  • Průměrná čtenost 1886x
  • Sluníčkář z přesvědčení

  • Havločlověk

  • Občanský aktivista

  • Blogger - Idnes

  • Blogger - Fórum 24

  • Blogger - Týdeník Respekt

Seznam rubrik